Over Davy

Davy Pieters maakt voorstellingen met een sterke beeldende, fysieke en filmische stijl over de mens in een met technologie en media vervlochten snel veranderende wereld. Haar werk staat bekend om haar krachtige beeldtaal waarin performance, scenografie en soundscape elkaar voortdurend versterken. In haar werk gaat Pieters op zoek naar menselijke hoop en veerkracht binnen collectieve angsten. Hoe kunnen we ons meer verbonden voelen met de mensen om ons heen en de wereld waarin we leven?

Davy studeerde in 2011 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht Bij haar afstuderen ontving ze De Henriette Hustinxprijs voor excellent talent. “Zij ontwikkelt haar projecten op het snijvlak van toneel en performance met moed om te experimenteren”, aldus de jury. Bij productiehuis Frascati maakte ze van 2013 tot 2016 meerdere voorstellingen.

Haar eerste werk was het hilarische, gruwelijke sprookje An Elephant (2012). Vervolgens presenteerde Davy de bejubelde monoloog The Truth About Kate (2014) die werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival, het Vlaamse Circuit X en waarmee ze werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs. Daarna volgde How Did I Die (2014) en Made in Here (2016). In het najaar van 2016 won How did I die de publieksprijs op het Fast Forward Festival for Young Directors in Braunschweig (DE).
In de zomer van 2016 maakte Davy bij Theater Utrecht de locatievoorstelling Re-enactment of the Now voor Oerol en Spring. The Unpleasant Surprise (2017) ontwikkelde Davy in 2017 bij Theater Rotterdam.

Tijdens de zomer van 2018 werd Davy Pieters met twee voorstellingen geselecteerd voor de De Biënnale van Venetië. How did I die en The Unpleasant Surprise waren daar te zien.
In het najaar 2018 maakte zij met Theater Rotterdam How to Build a Universe en in het voorjaar van 2019 What we leave behind met Theater Utrecht.

How to build a Universe kreeg de VSCD mimeprijs 2019. De Mimejury: “Davy Pieters laat in How to build a Universe opnieuw zien dat ze een geheel eigen oeuvre aan het ontwikkelen is waarin ze minutieus en intelligent onderzoekt wie de hedendaagse mens is in een door technologie en apocalyptische bedreigingen getekende wereld. Dat doet ze met een uniek handschrift: visueel en muzikaal ijzersterk, beïnvloed door zowel film, games, literatuur als wetenschap en documentair materiaal. Davy Pieters is een belangrijk regisseur en theatermaker die niet meer weg te denken is in het Nederlandse en internationale theaterlandschap.”

In juni 2021 ging DO NOT LOOK BACK WITH REGRET in première, deze voorstelling werd in datzelfde jaar ook genomineerd voor de VSCD Mimeprijs. Haar meest recente werk is CRISPR, CRISPR is het eerste deel van het vierluik dat Davy Pieters bij Theater Rotterdam maakt over het opgroeien van de mens in een toekomstige wereld. Centraal staat de levenscyclus, waarin we de mens volgen tijdens de geboorte, jeugd, volwassenheid en de dood.

Met Nastaran Razawi Khorasani richtte Davy het performance collectief KOBE op waarmee ze spectaculaire, theatrale performances ontwikkelen voor de meest uiteenlopende scenes.