CRISPR

Davy Pieters/Theater Rotterdam

Het lijkt ver weg, maar is dichterbij dan ooit. We zijn in staat de genetische code van onze lichaamscellen, embryo’s, bacteriën, virussen en planten nauwkeurig te veranderen. Met de CRISPR cas9-technologie kunnen we de eigenschappen van elk organisme naar onze hand zetten. Een revolutionaire ontwikkeling die grote gevolgen gaat hebben voor mens, plant en dier.

De voorstelling CRISPR zoomt in op de kinderen die geboren worden na het toepassen van deze ‘genetische schaar’. Hoe verandert de relatie met ons lichaam als we onszelf en de natuur steeds meer als maakbaar en beheersbaar gaan zien? In een beeldende fysieke voorstelling zien we deze kinderen opgroeien; de grenzen aftasten van hun lichaam op zoek naar wie ze zijn en hoe te zijn. Een zoektocht naar identiteit in een wereld die steeds meer controle heeft over de technische kant van het bestaan.

Vierluik
CRISPR is het eerste deel van het vierluik dat Davy Pieters bij Theater Rotterdam maakt over het opgroeien van de mens in een toekomstige wereld. Centraal staat de levenscyclus, waarin we de mens volgen tijdens de geboorte, jeugd, volwassenheid en de dood.

CRISPR wordt mede mogelijk gemaakt door ACT, een Europees samenwerkingsproject rond ecologie, klimaatverandering en sociale transitie. In een tijdperk van klimaatafbraak, massale uitsterving en toenemende ongelijkheid, bundelen we onze krachten in een project over hoop, waarbij verbindingen tussen brede perspectieven en lokale initiatieven centraal staan.

concept, regie, scenografie: Davy Pieters
performance: Hali Neto, Ruth Borg, Qiqi van Boheemen e.a.
muziek: Jimi Zoet
lichtontwerp: Varja Klosse
kostuums: Erik Bosman, Karin van der Leeuw, Kostuumatelier Theater Rotterdam
dramaturgie: Elowise vandenbroecke
regie-assistentie: Diane Mahín
productie: Emma Boots
techniek: John Thijssen, Hein van Leeuwen, Peter Leeuwenburgh
kinderbegeleiding: Floor Hengeveld
marketing & publiciteit: Team marketing Theater Rotterdam
advies: Anoek Nuyens
educatie: Anne Sollie
fotografie: Sjoerd Derine

Trailers