Davy te gast bij ZIN OP ZONDAG

Davy Pieters te gast bij ZIN OP ZONDAG op 9 april in Stadsschouwburg Utrecht

De mens als asteroïde-inslag?

Grote kans dat je het nog niet wist, maar afgelopen zomer hebben 30 vooraanstaande geologen een nieuw tijdvak uitgeroepen. We leven niet langer in het holoceen, maar in het Antropoceen, ofwel: het tijdperk van de mens. De aarde is een door en door menselijke planeet geworden en de mensheid is uitgegroeid tot een kracht van geologische proporties. Denk aan een snel toenemende opwarming, oceanen vol plastic, en de ‘zesde massa-extinctie’ die inmiddels in volle gang is. Wetenschappers stellen dat de vernietigende invloed van de mens minstens zo desastreus zal zijn als de asteroïde-inslag die ooit de dinosauriërs van de planeet deed verdwijnen. Is het inderdaad zo erg, zijn we op weg naar een onomkeerbare ondergang, of biedt dit tijdperk kans om ons menselijke, innovatieve potentieel te verwezenlijken?

Antropoceen
In dit programma leggen we vanuit kunst, filosofie en wetenschap onze verhouding tot dit tijdperk onder de loep. Wat is het Antropoceen, waar moeten we ons op voorbereiden, en hoe kunnen we daar in leven? Voor iedereen die voorbij de grenzen van 4 jaar- verkiezingstijd wil nadenken, en zijn leven in dit nieuwe tijdperk wil onderzoeken.

Gasten
Lisa Doeland is filosofe en werkt als programmamaker bij Radboud Reflects aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Voor Brainwash filosofeert ze regelmatig over klimaatverandering en hoe daarmee te leven. Momenteel werkt ze samen met Naomi Jacobs en Elize de Mul aan een boek met cultuurfilosofische beschouwingen, dat volgend jaar zal verschijnen bij de Arbeiderspers.

Prof. dr. Jack Middelburg is directeur onderzoek van het departement Aardwetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en was wetenschappelijk directeur van het Darwin Center for Biogeosciences. Vandaag komt hij vertellen over het ‘Systeem Aarde’.

Davy Pieters is hard op weg een van de origineelste theaterregisseurs van het moment te worden. Haar voorstellingen zijn onderzoeken naar de toekomstige (westerse) mens en de manier waarop deze mens wordt beïnvloed door technologische ontwikkelingen, beeld(ver)vorming en beeldcultuur.
Davy maakte, voorjaar 2016, als gastregisseur bij Theater Utrecht The Reenactment of the now, die ook op Oerol te zien was.

Davy Pieters over Re-enactment of the Now:
“We worden voortdurend geconfronteerd met signalen dat klimaatverandering het leven zoals we dat kennen bedreigt. We zien beelden in de media en horen de verhalen van rampen met grote gevolgen. Ik raakte gefascineerd door het gegeven dat het blijkbaar zo moeilijk blijft om ons met het onderwerp te verbinden. Met het maken van deze voorstelling doe ik een poging die kloof te overbruggen. Ik wil een ander perspectief bieden. Een moment om stil te staan, te reflecteren en te verbeelden.”

Evanne Nowak
Deze ZIN op Zondag wordt gehost door programmamaker Evanne Nowak. Als 19-jarige was ze ‘Ambassador of Change’ van het Wereld Natuur Fonds en leerde ze op een expeditie naar Spitsbergen over de gevolgen van klimaatverandering. In de afgelopen 9 jaar bezocht ze diverse klimaattoppen, demonstreerde ze met kaarsjes en spandoeken, en maakte ze een voorstelling over een activiste die 43 dagen in hongerstaking ging voor klimaatrechtvaardigheid. Momenteel maakt ze programma’s over apathie, ontkenning en depressie in het licht van de ecologische crisis.

meer informatie zin op zondag